Varför har vi regler?
I många fall handlar regler om saker som är rena självklarheter, men det självklara är inte alltid självklart för alla. Ibland är regler därför ett nödvändigt ont. Tillsammans äger vi vår samfällighet och dess fastigheter, vilket medför både rättigheter och skyldigheter. Vårt boende består av mer än det egna huset. Umgänget med grannar, hur vi hanterar gemensamma utrymmen, poolområde med mera är betydelsefulla. Om vi gemensamt strävar efter att vara aktsamma om såväl människa och hus som allmänningar och växlighet så får vi ett trevligt område.
Till dig/er som är nyinflyttad i området vill vi passa på att hälsa välkommen till Åda Backar!
Det är angeläget att alla medlemmar lojalt ställer upp på dessa trivsel- och ordningsregler. Som fastighetsägare är du per automatik medlem i samfällighetsföreningen som gemensamt förvaltar de olika samfälligheterna som Lantmäteriet har upprättat för vårt område. I egenskap av fastighetsägare ingår ni i samfälligheten som förvaltar områdets alla gemensamma fastigheter. Här ingår även hela områdets gatubelysning. I förvaltningsansvaret ingår även snöröjning, väghållning och ordningshållning på samfällighetsföreningens områden.
Det är viktigt att vid fastighetsförsäljning informera ny ägare om dessa trivsel- och ordningsregler av den säljande fastighetsägaren. Säljare och köpare har ett gemensamt ansvar att anmäla namn på lagfaren ägare, adress, mobilnummer och tillträdesdatum för tillträdande köpare till styrelsen. Detta för att korrekta uppgifter skall finnas i samfälligheten samt för att säkerställa att inga feldebiteringar sker.
Trafik
Trafiken i området måste ske med varsamhet. Kör sakta! Tänk på att barn och djur kan dyka upp var som helst.
Samfälligheten
Samfälligheten består av vägarna Åda Backar Södra och Åda Backar Norra (övertagande av den senare sker först när sista fastigheten är såld – fram till dess ansvarar entreprenören för norra delen), allmänningarna i området, utegymmet samt poolområdet. Poolen sköts av en poolgrupp som utses på varje årsmöte. De har i uppgift att kolla värdena i poolen samt se till poolhuset/bastuhuset. Vid poolen finns poolregler som måste följas av var och en för allas trevnad och för att poolen & bastun ska hålla länge.
Samfälld mark
Den samfällda marken är vår gemensamma egendom. Det är självklart att man inte skräpar ner eller bryter kvistar/grenar från träd och buskar. Sådan samfälld mark som ianspråktagits utanför den egna officiella tomtgränsen ska skötas enligt syftet med dessa regler och på så sätt bidra till trivsel och säkerhet inom området. Det bör noteras att berörd fastighetsägare enbart har dispositionsrätt över sådan mark. I samband med ombyggnation/renovering/utbyggnad kan samfälld mark behöva ianspråktas för uppläggning av material eller uppställning av container. Det är viktigt att sådant ianspråktagande sker i god ordning, utan att trafik försvåras eller hindras eller att skada uppstår på samfälld mark. För att säkerställa detta ska samfällighetens styrelse kontaktas i förväg.
− Varje disposition av samfälld mark ska ha styrelsens godkännande i förväg.
− Fastighetsägare ska, vid ägarbyte, informera den nye ägaren om att ianspråktagen samfälld mark endast är föremål för dispositionsrätt och vilka skyldigheter som föreligger.
− Tag kontakt med styrelsen innan du sätter igång arbete på ditt hus som medför behov av att kunna lägga upp/ställa upp materiel på samfälld mark.
− Se till att hantverkare tar bort eventuella skyltar som satts upp på samfälld mark när arbetet avslutats.
Vid yttre åtgärder och förändringar på samfälld mark
Om behov finns för att göra förändring på samfälld mark, kontakta styrelsen för godkännande först.
Tvättning
Bil/båttvätt får inte ske vare sig inom området eller på garageuppfart då det inte finns några spillvattenbrunnar. All smuts och tvättmedel kommer då att rinna direkt ut i dagvattnet.
Husdjur
Vad som gäller för den som har husdjur är reglerat i lag. Det är självklart att man plockar upp avföring efter sina husdjur.
Städning av våra gemensamma ytor
Städning av gemensamma ytor sker två gånger per år, vår och höst. Datum beslutas på årsstämman. Kallelse skickas ut som en påminnelse i god tid innan. Alla fastighetsägare förväntas medverka efter bästa förmåga i denna aktivitet. Förutom att den egna arbetsinsatsen medverkar till att området hålls i skick och samfällighetens kostnader kan hållas nere så ges också en möjlighet till trevlig samvaro med grannarna.
Snöröjning och sandning
Utförs av kontrakterad entreprenör. Övrig snöröjning från gångväg till hus utförs av respektive fastighetsägare.
Sophantering
Det avfall som inte ryms i något kärl skall transporteras av respektive fastighetsägare till återvinningen. Korslöts återvinningsstation på tullgarnsvägen är öppen för alla och dessutom kostnadsfri för personbilar.Det är inte heller tillåtet att kasta skräp från tomt och trädgård på allmänningarna